Ny storregion i söder?

Region Skåne har beslutat att utreda om det finns möjlighet att tillsammans med Landstinget Kronoberg och Regionförbundet Södra Småland senast 2019 bilda en ny region.

Region Skåne har fått en förfrågan av Landstinget Kronoberg och Regionförbundet Södra Småland om inställningen till en ny regionbildning. Regionstyrelsen i Region Skåne ser positivt på förfrågan och kommer därför redan efter sommaren att bjuda in till ett första möte.

Processen som nu startar har sikte på en möjlig ny regionbildning senast 2019. Men detta är en mycket omfattande process som ställer tydliga krav på framförhållning.

– En sådan här regionbildning kan på sikt stärka Region Skånes utvecklingsmöjligheter, men allt bygger på att alla parter känner att man har något att vinna på ett sådant här samarbete, skriver regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (m) i ett pressmeddelande.

– En ny regionbildning kräver förberedelser då till exempel både hälso- och sjukvård samt kollektivtrafik ska anpassas till en större region. Det som är viktigt med detta beslutet är att vi har tagit ett första steg, säger regionstyrelsens 2:e vice ordförande Rikard Larsson (s) i en kommentar.

Bakom beslutet att inleda en dialog med Landstinget Kronoberg och Regionförbundet Södra Småland står regionstyrelsen i Region Skåne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *