Ny upphandling av HPV-vaccin

Landstingsdirektörerna i Sverige har beslutat att landstingen samlat gör ett nytt försök till nationell och gemensam upphandling av HPV-vaccin, som kan förhindra livmoderhalscancer.

Ladda ner högupplöst bild på Göran Stiernstedt, chef på avdelningen för vård och omsorg på SKLVaccinet ska användas dels för att vaccinera flickor födda efter 1 januari 1999 i skolan men även för att gratis erbjuda äldre flickor samma vaccin.

– I bästa fall kan vaccineringen komma igång under hösten 2011 men även denna gång finns risk för att det kan ta längre tid innan avtalet är helt klart, säger Göran Stiernstedt, chef på avdelningen för vård och omsorg, SKL.

En upphandling har vissa fasta tidsgränser och denna upphandling kan i bästa fall komma fram till ett avtalsförslag i början av hösten 2011. Därefter finns legal möjlighet att begära överprövning vilket kan förlänga tiden ytterligare innan leveranser av vaccin kan börja.

En tidigare upphandling, som mars 2010 vanns av GlaxoSmithKline AB som säljer Cervarix, överklagades av Sanofi Pasteur MSD som säljer Gardasil. Resultatet blev att upphandlingen ogiltigförklarades då avtalstidens längd i detta avtal kunde förlängas vid särskilda skäl som kammarrätten, men inte länsrätten, bedömde som ogiltiga.

Källa: SKL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *