Nya uppgifter i helikopteraffär

Den hårt kritiserade miljardupphandlingen av helikoptrar genomförd av Sjöfartsverket har nu granskats av Konstitutionsutskottet, Konkurrensverket, justitieombudsmannen, Riksrevisionen och Riksenheten mot korruption.
I SVT:s Uppdrag granskning som sändes den 20 september 2017 framkom nya uppgifter.
Det har gått drygt två år sedan Uppdrag granskning kunde avslöja hur Sjöfartsverkets högsta ledning ”hemlighållit avgörande dokument, brutit mot lagen om offentlig upphandling och använt privata mejl” i den statliga affären mellan myndigheten och helikoptertillverkaren Agusta Westland.
Hela affären summerades i SVT:s Uppdrag granskning. Sedan 2014 har reportrarna Ali Fegan och Lars-Göran Svensson granskat Sjöfartsverket och miljardupphandlingen av sju helikoptrar till sjö- och flygräddningen.

Nya uppgifter
”Sjöfartsverkets helikopteraffär har omgärdats av hemlighetsmakeri, lögner och lagbrott”, skriver SVT i sin förhandsinformation. Uppdrag granskning har också hittat nya uppgifter som handlar om hur kostnader som skulle bli lägre med de nya helikoptrarna i stället blev betydligt högre.
– Man sa ju att de här helikoptrarna kommer göra att vi får lägre kostnader. Och så blir det precis tvärtom. Det är inte okej. Det är helt oacceptabelt, säger riksdagsmannen Mikael Oscarsson (KD), som följt affären.
Se SVT:s tre tidigare reportage här https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sjofartsverkets-miljardupphandling-en-granskning-av-helikopteraffaren
Foto: SVT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.