Nytt center för cyberförsvar

Ett nytt center för cyberförsvar ska inrättas, har regeringen meddelat.
 Förutom att omfatta MSB, FRA och andra myndigheter som arbetar med säkerhet bör centret även samarbeta med sjukvården, Svenska kraftnät, kommunpolitiker, bankerna och näringslivet, menar Karin Pihl, ledarskribent på Liberala nyhetsbyrån och krönikör. 
Städer kan drabbas
– Det är bara en tidsfråga innan en svensk stad drabbas på samma sätt som skedde med cyberattentatet mot staden Baltimore i USA. Detta bör få svenska politiker att vakna till, menar Karin Pihl
Hon pekar på att alla samhällsinstitutioner är beroende av datasystem. En svaghet är, framhåller hon, att ansvaret har varit för utspritt och delat mellan olika myndigheter.
– Nu ska det förhoppningsvis bli ändring på det, tror Karin Pihl och hoppas på det nya centret för cyberförsar som regeringen utlovar.
All offentlig verksamhet
Enligt ledarskribenten är detta inte en dag för sent. Cybersäkerhet måste vara en minst lika integrerad del av all offentlig verksamhet som dagens genus- och miljötänk.
– Tyvärr förefaller den svenska inställningen till cyberattentat inte ha uppdaterats sedan 90-talet. Inställningen från svenska politiker verkar fram tills alldeles nyligen ha varit att hackare är tonåringar som tycker att det är kul att busa med organisationer och myndigheter. Men så är det inte. Cyberattentat är en form av krigföring. Elnät kan slås ut, kollektivtrafik kan sluta fungera och banksystemen frysas, avslutar Karin Pihl.
Krönikan var ursprungligen införd i Dagens Samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.