Nytt förbund mot skattesänkningar

Ett nytt förbund mot skattesänkningar och ”privatiseringar” startas av S- och LO-folk med namnet Skattebetalarnas Riksförbund, samma dag som Skattebetalarnas Förening fyller 100 år.
– Man ägnar sig åt studentikosa upptåg, tycker Christian Ekström, vd:n i den ursprungliga organisationen, Skattebetalarnas Förening. 

Den nya organisationen går ut storstilat:
– Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket. Den välkända socialdemokratiska devisen har inspirerat oss att nu starta Skattebetalarnas Riksförbund, som ska granska och stoppa stora ideologiskt motiverade skattesänkningar, misshushållning och slöseri med skattemedel via privatiseringar av välfärden.

Så formulerar sig de personer med anknytning till Socialdemokratin och LO som nu startar den nya Skattebetalarnas Riksförbund. I spetsen finns Daniel Färm, politisk redaktör för Aktuellt i Politiken, och Elsa Alm, styrelseledamot och talesperson Skattebetalarnas Riksförbund samt redaktör på Tankesmedjan Tiden (bilden nedan).

 Elsa Alm. Foto: Tankesmedjan Tiden. 

S och LO-debattörerna skriver bland annat: Imorgon fyller Skattebetalarnas förening 100 år. Föreningen har propagerat för omfattande skattesänkningar och privatiseringar, vilket har bidragit till att skolan, sjukvården och äldreomsorgen inte har tillräckligt med resurser. /…/ För att få mer balans och rättviseperspektiv i debatten lanserar vi i dag ett arbetarrörelsebaserat initiativ: Skattebetalarnas Riksförbund. Vi kommer att granska ideologiskt motiverade skattesänkningar, utförsäljningar, privatiseringar och valfrihetssystem.

Namnet Skattebetalarnas Riksförbund är alltså medvetet snarlikt den redan befintliga organisationen, Skattebetalarnas Förening, grundad den 30 mars 1921.

Christian Ekström, vd, Skattebetalarnas Förening.

OFFENTLIGA AFFÄRER frågade vd:n i Skattebetalarna Förening, Christian Ekström, vad han anser om att en ny organisation antar ett så snarlikt namn.
– Jag ser det som ett desperat försök att flytta debatten genom att försöka rida på vårt goda namn. Det går dåligt för Socialdemokraterna och då ägnar man sig åt studentikosa upptåg.

Vad f-n får jag?
I sin debattartikel i Expressen citerar de sju artikelförfattarna Svenskt Näringslivs tidigare ordförande Leif Östling, ”vad f-n får jag för pengarna?”.

– Som många sedan dess har påpekat får man ganska mycket: skola, sjukvård, äldreomsorg, kollektivtrafik och mycket mer. Däremot finns det all anledning att ifrågasätta varför stora summor pengar i stället går till ideologiskt motiverat skatteslöseri, skriver debattörerna och ger exempel:

  • Dålig ekonomisk styrning och kontroll samt extremt dyra konsultuppdrag vid gigantiska skattefinansierade projekt som Nya Karolinska Sjukhuset i Solna.
  • Privatiseringar där välfärdsbolagen plockar ut vinster på flera miljarder kronor – av skattemedel.
  • Utförsäljningar av allmännytta, energibolag eller vårdcentraler och sjukhus till allt för låga priser.
  • Stora skattesänkningar för höginkomsttagare som leder till brist på resurser inom skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

Om debattörerna
Daniel Färm (bild förstasidan, foto: Tankesmedjan Tiden), styrelseordförande Skattebetalarnas Riksförbund och politisk redaktör för Aktuellt i Politiken.

Elsa Alm, styrelseledamot och talesperson Skattebetalarnas Riksförbund samt redaktör på Tankesmedjan Tiden.

Roger Persson Österman, talesperson Skattebetalarnas Riksförbund, professor i finansrätt .

Åsa-Pia Järliden Bergström, styrelseledamot Skattebetalarnas Riksförbund och LO-ekonom

Jonas Attenius, styrelseledamot Skattebetalarnas Riksförbund och oppositionsråd (S) i Göteborg.

Åsa Eriksson, styrelseledamot Skattebetalarnas Riksförbund och riksdagsledamot (S) från Norberg.

Ulrika Lorentzi, LO-utredare och adjungerad välfärdsexpert i Skattebetalarnas riksförbunds styrelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *