Obligatorisk insamling av matavfall

Malmö stad är den första storstaden som inför obligatorisk matavfallssortering. Projektet som inletts ska under 2015 inkludera samtliga stadsdelar i staden. Matavfallet driver Malmös 177 biogasbussar.

Det slängs över 30 000 ton matavfall i Malmö varje år. I november 2012 samlade Malmö stad in 16 procent. Målet är att 40 procent av matavfallet ska tas om hand innan 2015.

Den obligatoriska insamlingen av matavfall startade förra året i Malmö och nu drar stadsdel efter stadsdel igång. Insamlingen gäller alla flerfamiljsfastigheter, villor och verksamheter.

VA SYD och Malmö stad kör under vecka 5 och 6 en ”Tack för maten”-kampanj på Malmös bussar, på stortavlor, på digitala ljustavlor på Malmömässan och med annonser i tidningarna Metro och City. Målsättningen för kampanjen är att öka insamlingen av matavfall i Malmö.

– Vi vill att Malmöborna ska förstå kopplingen mellan matavfall och biogas som miljövänligt fordonsbränsle och att vi samtidigt gör en insats för miljön när vi sorterar ut matavfallet, säger Ingela Morfeldt, projektledare på VA SYD.

Allt insamlat matavfall omvandlas till biogas och biogödsel. Alla Malmös stadsbussar är gasdrivna och körs på en blandning av biogas och naturgas. Gasen ska ha ett minimum om 50 % biogas och resten naturgas. Skånetrafiken har som mål att stadsbussarna ska gå på 100% biogas 2015.

Källa: Malmö stad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *