Öka takten i digitaliseringen!

Sverige bör öka takten i EU:s digitalisering när man håller i EU:s ordförandeklubba 2023. 
– Ska Europa ha globalt ledande företag måste vi vara globalt ledande när det gäller digitalisering, ultrasnabba och mobila bredband samt hela utbyggnaden av 5G och 6G. 

Det framhåller Gunnar Hökmark, ordförande i tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker. Digitaliseringskravet är ett av flera krav som han framför inför Sveriges ordförandeskap i Unionen nästa år.

Klimatomställningen
Ett annat krav är enligt Hökmark att Sverige måste klargöra att Europas förmåga att leda den globala klimatomställningen måste ligga i innovationer som kan spridas världen över. 

– Det handlar inte minst om en fri handel som sprider inte bara teknologier utan också välstånd som gör omställningen möjlig, liksom en ekonomisk tillväxt som visar att en CO2-fri ekonomi är förenlig med hög sysselsättning, välstånd och social trygghet, menar han.

Fördjupa inre marknaden
Hökmark betonar även att Sverige måste bidra till att fördjupa den inre marknaden och dess digitalisering. Syftet med detta är, menar han, är att EU ska kunna bli en modern och integrerad ekonomi som är en avgörande och viktig handelspartner för resten av världen. 

Slutligen anser han att Sverige under sitt ordförandeskap behöver se till att den gemensamma försvars- och säkerhetspolitiken ”formas för att ge Natos europeiska ben försvarsindustriell styrka och samhällelig förmåga att stå emot den krigföring som redan i dag, i en gråzon, pågår mot våra länder.”

Synpunkterna framfördes i Dagens industri den 13 juni 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *