Investeringar i svensk vindkraft ökar

Den senaste trenden inom vindkraft är färre men större vindkraftsprojekt. Utländska investerare flockas på den svenska marknaden.
Det konstaterar Dagens Industri (DI 2017-11-24). Totalt beräknas 45 miljarder kronor investeras i vindkraft i Sverige till år 2030. Tidningen har intervjuat Mattias Wondollek, ansvarig för elnät- och marknadsfrågor på branschorganisationen Svensk Vindenergi. Han uppger att det har investerats cirka 16 miljarder kronor hittills i år i vindkraft i Sverige. Det är nästan lika mycket som under de tre tidigare åren tillsammans.

Billigare teknik
Tack vare att tekniken har blivit billigare och den politiska osäkerheten minskat, har investeringarnas storlek vuxit. Energiöverenskommelsen 2016 har drivit på marknaden, men även riksdagens beslut 2017 om att förlänga och utvidga systemet med elcertifikat.
”Det är huvudsakligen utländska institutionella investerare som dominerar den svenska marknaden i dag”, säger Mattias Wondollek som också berättar att investeringarna främst görs i vindkraftsparker i norra Sverige, eftersom det är svårt att få nya tillstånd i södra Sverige och att storskalighet behövs för att pressa kostnaderna.
Läs hela artikeln via länken:
https://www.di.se/nyheter/utlandska-investerare-rusar-till-svensk-vindkraft/
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.