Paneldebatt om IT-skandalen

Den sista programpunkten för konferensen och mötesplatsen eFörvaltningsdagarna blev oundvikligen en paneldebatt kring Transportstyrelsens IT-skandal där panelen består bland annat av representanter från SÄPO, MSB och regeringens nyinrättade Expertgrupp för digitala investeringar. Nu visar det sig också att Polismyndigheten hamnat i en egen IT-skandal, så ämnet är rykande aktuellt.
Under eFörvaltningsdagarna samlas alla inom e-förvaltning som vill förbättra sina verksamheter och utveckla sin digitala transformation på ett effektivt och framgångsrikt sätt. IT-skandalen på Transportstyrelsen är ett ämne som berör alla inom e-förvaltning, vilket gör den här paneldebatten extra viktig.
Det verkar heller inte vara ett engångstillfälle att myndigheter får problem med outsourcing och hanterande av säkerhetsklassad information hamnar utanför svensk kontroll. Nu har det kommit ut att det finns risk för att hemlig och känslig information från Polismyndigheten kan ha hanterats av ett icke säkerhetsklassat privat företag som hjälpt Polismyndighetens IT-avdelning med deras personal- och lönesystem, vilket Ekot rapporterade om igår kväll. I det här systemet finns säkerhetsklassad information och personuppgifter med bland annat alla adresser till poliser i hela landet.
Många kräver nu att polischefen Dan Eliasson avgår på grund av denna händelse. Enligt polismyndigheten själva, som idag gick ut med ett eget pressmeddelande, har de inte brutit mot säkerhetsskyddsförordningen eller säkerhetsskyddslagen.  De ska också ha kontrollerat företaget och deras personal enligt de rutiner som finns.
Oavsett vad som händer kommer diskussionerna på eFörvaltningsdagarna bli mycket intressanta. Utöver detta innehåller programmet ett fokus på hur verksamheter kan driva digitaliseringsprocessen in i framtiden. eFörvaltningsdagarna är den största mötesplatsen för e-förvaltning och är nu aktuell på Stockholmsmässan 11-12 oktober. Mer om programmet finns att läsa här: https://eforvaltningsdagarna.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.