Praktiska tips på SOI-dagar

– Krångla inte till avtalet och var försiktig med att planka en gammal mall. Det var budskapet när Roger Lindskog, jurist och upphandlare på Sjöfartsverket och Luftfartsverket pratade avtalskonstruktion på SOI:s årsdagar i Västerås på tisdagen.

Ett bra avtal behöver aldrig ställas på sin spets. Det ska inte vara spetsfundigt eller klurigt, utan tydligt, menade han.

Hans tips till upphandlarna på Aros Congress Center var att bygga avtal efter en checklista, där man tidigare specificerat vad avtalet ska innehålla.

– Ni ska upprätta avtalet, så var försiktig med standardavtal, de är svåra att ha grepp om och är ofta oerhört leverantörsvänliga, manade han.

Årsdagarna inleddes redan på måndagens kväll med presentation av Västerås stad och föredrag av bl.a. entreprenören Salvatore Grimaldi.

Tisdagen inleddes med att SOI:s avgående ordförande Lisbeth Johnson konstaterade att Sveriges Offentliga Inköpare gått från att vara en remissinstans till att bli en respekterad aktör i svensk upphandlingsvärld.

– SOI kommenterar upphandlingsfrågor i media och får delta i större utredningar med egna representanter. Organisationen har också flera regionala nätverk igång, förklarade SOI-ordföranden.

Tisdagens förmiddag gick sedan i de praktiska tipsens tecken. TV-programledaren Richard Olsson från ”Vem vet mest” höll i trådarna och tackade talarna. Först ut efter SOI:s ordförande var Sven-Eric Nilsson, förhandlingslärare på SILF. Han pekade på förhandlingens viktiga roll i en god affär samt vikten av att vara affärsmässig i alla delar.

Helena Brynolfsson, inköpsdirektör PostNord, berättade initierat om hur man genomför en förändring med sikte på att lyfta inköpsfunktionen till strategiska nivåer.

– Inköpsvolymen i ett företag eller en organisation motsvarar ofta mer än 50 procent av omsättningen, betonade hon. Ändå är inköpsavdelningarna ofta underbemannade och missförstådda, tillade hon.

Bejublat blev inslaget med Stockholms improvisationsteater. De bägge skådespelarna improviserade bl.a. en anbudsöppning à la Ingemar Bergman, vilket fick publiken att skratta högt.

Under eftermiddagen kunde deltagarna fördjupa sig i bl.a. avtalskonstruktion eller förhandlingsteknik.

Dag två på årsdagarna avslutas alltid med en bankett och utdelning av utmärkelsen Årets inköpare. På onsdagens hålls årsmöte och då väljs ny styrelsen. Offentliga Affärer återkommer med mer information  kring detta.

Bo Höglander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *