Prisbelönt stödsystem blir nationellt

Trafik Stockholms kraftfulla IT-stöd underlättar för trafikledarna att fatta beslut i stressiga situationer. Nu införs systemet nationellt, i samtliga Trafikverkets vägtrafikledningscentraler.

På Trafik Stockholm finns CTS – ett unikt stödsystem som hjälper trafikledarna att säkerställa framkomlighet och säkerhet i stockholmstrafiken. Förra året tilldelades systemet Användarnas IT-pris på World Usability Day för sitt sätt att underlätta i stressiga situationer.  

Nu tar CTS steget ut i landet och blir då NTS – Nationellt Trafikledningsstöd.

– Trafikverket har beslutat att ha ett gemensamt nationellt system för vägtrafikledning, berättar Tomas Julner som är projektledare på Trafikverket. Syftet är att arbetsrutinerna ska vara så lika som möjligt på samtliga vägtrafikcentraler och att man ska ha möjlighet att hjälpas åt med trafikledningsuppgifterna.

Först ut är trafikledningscentralen i Härnösand. Därefter följer Göteborg och Kristianstad. NTS ska vara i full drift på samtliga trafikledningscentraler under 2011.

Charlotta Lundberg på Infracontrol, projektledare och specialist på trafikledningssystem, ansvarar för det kommande införandet i Göteborg:

– I Region Väst finns ett antal större anläggningar som till exempel Tingstadstunneln och Götatunneln i Göteborg och dessutom många mindre ITS-system ute i regionen, så det är mycket som nu ska integreras till NTS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *