PUST gör polisen effektivare

Polisens mobila utredningsstöd, PUST, tas nu i bruk över hela landet. IT-stödet ska göra poliser mer synliga ute på gatorna och samtidigt effektivisera arbetet.

Poliser ute i fält ska kunna skriva in uppgifter, göra registerslagningar, hämta information från olika system och utbyta information med andra myndigheter i rättskedjan. Det blir möjligt att i många fall utreda klart på plats.

När all information är inlagd skickas utredningen elektroniskt till en förundersökningsledare som skickar den vidare till åklagarmyndighetens system.

På det sättet minskas utredningstiderna och genomströmningstiden i rättskedjan. Och mer resurser blir över till planlagt arbete, arbete mot mängdbrott och grövre brottslighet, är det tänkt.

En pilotverksamhet i Östergötland visade att drygt hälften av alla ärenden som behandlats i Pust kan slutredovisas inom ett dygn, 34 procent redan inom fem timmar.

Första delen av PUST omfattar några av de vanligaste mängdbrotten, bland annat snatteri, brott mot knivlagen, narkotika-brott och rattfylleri. I framtiden är det meningen att PUST ska kunna användas för alla typer av brott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *