"Fel med polisens extraskatt"

Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm reagerar starkt på att polisen i Stockholms län tänker ta betalt för sina insatser vid vissa idrottsevenemang.

– Polisens ”extraskatt” följer inte den grundläggande principen att den myndighet som har att upprätthålla statens våldsmonopol ska finansieras gemensamt. Konsekvenserna måste omedelbart ses över, säger Madeleine Sjöstedt (FP).  

Dagens ordningslagstiftning säger att den som i vinstsyfte ordnar en tillställning ska ersätta polisen för att hålla ordning vid tillställningen, men om det finns särskilda skäl får ersättningsbeloppet sättas ned eller efterges.

– Polisens tillämpning av ordningslagens skrivning mot vissa idrottsklubbar riskerar även att hota många festivaler och kulturaktiviteter. Det är en oroväckande utveckling som ger polisen rätt att avgöra ödet för ett evenemang, säger Madeleine Sjöstedt.  

– Ett ersättningssystem till polisen i samband med evenemang kräver att ordningslagen förtydligas. Till det är gjort bör polisen inte ta betalt för sina tjänster, säger Madeleine Sjöstedt.

Källa: Folkpartiet Stockholms stadshus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *