Rätt och fel för förvaltningar på Facebook

Datainspektionen erbjuder en gratis vägledning för kommuner och myndigheter som vill använda sig av sociala medier i sin kommunikation.

Vad är rätt och fel när offentliga förvaltningar vill synas i sociala medier som Facebook och Twitter? Framförallt måste man vara försiktig med hur personuppgifter hanteras, varnar Datainspektionen.

En organisation får inte publicera kränkande personuppgifter, bör hålla uppsikt för att upptäcka sådana uppgifter och måste ta bort dem även om uppgifterna skulle finnas i besökarnas kommentarer.

– Det finns en stor entusiasm när det gäller att börja använda sociala medier men också en farhåga att inte göra rätt. Därför har vi tagit fram den här vägledningen, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

I vägledningen rekommenderas myndigheter, kommuner och företag som använder sig av sociala medier att sätta upp tydliga regler och interna rutiner för exempelvis vad en Facebook-sida ska användas till, vad som får förekomma där och hur den ska skötas av organisationens ansvariga administratörer.

Vägledningen kan hämtas kostnadsfritt via Datainspektionens webplats.

Källa: Datainspektionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *