Regionen kan stämma läkemedelsföretag

”När företagen beter sig illa ska vi klämma åt dem”, säger regionrådet Anna Starbrink (L). Detta apropå att internationella företag enligt EU gått samman i kartell för att höja priset på olika läkemedel.

Region Stockholm tänker nu begära miljonskadestånd och flera regioner överväger att följa efter. Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Region Östergötland är också intresserade av att driva process mot läkemedelsbolagen. Det är oklart vilka belopp som skadestånden kan uppgå till, men enbart för Region Stockholms del antas det handla om miljoner.

”Företagen har fuskat”
– Företagen har fuskat och nu handlar det om att få tillbaka pengar som vi kan använda i Stockholmssjukvården. Jag är en stor vän av frihandel och samarbeten över gränser och här spelar EU en viktig roll. Marknaden för läkemedel är oerhört globaliserad men ska den fungera måste vi slå ner på alla kartellbildningar och annat mygel, säger Anna Starbrink till SvD.

”Beredning pågår”
OFFENTLIGA AFFÄRER har sökt Anna Starbrink och fått svar av en medarbetare,

Rasmus Jonlund, ställföreträdande kanslichef på Press & Kommunikation, Liberalerna, Region Stockholm. Han uppger via e-post: ”Beredning pågår av beslutet om själva uppdraget att utreda eventuell begäran om skadestånd. Hälso- och sjukvårdsnämnden tar upp detta 24 augusti. För mer information är det bäst att vända sig till SLL press.”
OFFENTLIGA AFFÄRER  har även kontaktat SLL Press och inväntar svar. Texten uppdateras.

Nyheten publicerades i Svenska Dagbladet 2021-07-17.

Bilden: Anna Starbrink, regionråd, Region Stockholm (L). Foto: Liberalerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *