Risk: ökad korruption efter Corona

Coronapandemin och dess effekter medför en grogrund för ökad korruption. De företag som vill bidra i arbetet mot pandemin måste ta korruptionsbekämpning på allvar, hävdar Natali Engstam Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, IMM.

I en debattartikel i Sydsvenskan pekar hon på att kontakter mellan företag och myndigheter generellt utgör en risk för korruption.

Den 3 juli 2020 rapporterade Ekot, Sveriges Radio, om att korruptionen och bedrägerierna har ökat under Coronapandemin när det har varit bråttom med att få fram sjukvårdsmateriel. I Italien varnar organisationen Transparency international för risken att korruptionen kommer att öka ytterligare under en ekonomisk kris.

Offentligt stöd
Natali Engstam Phalén menar i sin debattartikel att även om riskerna för mutor genom för dyr representation kan antas minska till följd av det distansarbete och den sociala distansering Coronapandemin medför, innebär den nuvarande situationen för många företag ökade kontakter med offentliga tjänstemän. Det handlar om de stöd som utbetalas och andra konsekvenser av pandemin, påpekar generalsekreteraren.

Internationell verksamhet
Företag med internationell verksamhet i länder med hög korruption behöver nu vara extra medvetna om de risker en begäran från eller erbjudande om mutor till tjänstemän för att påskynda eller genomföra olika processer innebär.

Det kommer en tid efter den omedelbara kris som vi nu alla befinner oss i. De företagsledare som vill säkerställa sitt företags överlevnad på kort och lång sikt gör klokt i att inte glömma bort den etiska aspekten av hur de hanterar krisen.

– Det är nu det verkligt etiska ledarskapet sätts på prov, avslutar Natali Engstam Phalén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *