S-kongress: stoppa vinsterna!

Socialdemokraterna skärper tonen mot vinster i välfärden. S-kongressen slog nyligen fast att det behövs ett regelverk som sätter stopp för det man kallar ”vinstjakt” på alla välfärdens områden: skola, vård och omsorg.
Det rapporterar DN och flera andra medier. Finansminister Magdalena Andersson medger dock att det saknas majoritet i riksdagen för att förslaget ska gå igenom.
Göteborgs Posten skriver att det inte är helt glasklart vad det nya avsnittet – ”det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg” – betyder i praktiken.
Vård, skola, omsorg
Enligt Affärsvärlden hänvisade Magdalena Andersson till nya skrivningar från partistyrelsen. När det gäller vinsterna i välfärden så har det tidigare verkat som att Socialdemokraterna främst ville stoppa vinstjakten i skolorna, men självklart ser vi behovet att minska vinstjakten även i vården och omsorgen, sade hon.
I de nya skrivningarna som S-kongressen tog beslut om på måndagen (2017-04-10) står det:
”Helt avgörande är att finansieringen av välfärden framöver är att fler jobbar, betalar skatt och att skattemedlen går till det de är avsedda för. Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg. Inkomsterna ska inte gömmas undan genom aggressiv skatteplanering eller skattefusk. Alla ska göra rätt för sig”.
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *