"Satsa på självkörande taxi!"

Självstyrande taxibilar som inom avgränsade bostadsområden kan hämta och köra till närmaste tågstation eller annan kollektivtrafik  Det skulle kunna vara en genväg till hållbara och bättre transporter. 
Det menar Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.
– Redan i år är det alltså fullt möjligt att starta självstyrande grannskapstaxitjänster som hämtar hemma med serieproducerade fordon, påpekar han i en debattartikel i Svenska Dagbladet (2019-01-06).

Tekniken används redan
Tekniken liknar på flera sätt den som Nobina använder i sin självstyrande buss som kör en fast rutt i Kista. Om hastigheten håller sig under 20 kilometer i timmen är kraven på tillstånd begränsade.
– Detta öppnar sig stora möjligheter, menar Reforminstitutets chef och hävdar att redan år 2030 skulle självkörande taxi kunna ersätta en stor del av nuvarande bilpark och viss busstrafik.
 
Möjligt för ny regering
Enligt Stefan Fölster finns för en ny regering här ett tillfälle, vida mer lönsamt än något annat infrastrukturprojekt i den nationella transportplanen som gäller till 2029.
– Det skulle också skapa större miljönytta än någon av de investeringar i kollektivtransporter eller miljöbilssubventioner som är införda eller som övervägs, slår Stefan Fölster fast till sist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *