Senaste nytt från upphandlings­ministern

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall öppnade Upphandlingsdagarna i dialog med utredare Anders Wijkman och moderator Fredrik Tamm.

– Jag upplever att den offentliga upphandlingen har fått ökad uppmärksamhet på regeringsnivå de senaste åren och det kommer definitivt att fortsätta framöver.

Med all rätt, som ministern påtalade handlar det om stora summor som upphandlas, närmare 500 miljarder kronor årligen är en siffra som brukar nämnas.

Pågår ju nu
Stefan Attefall berättade att de nu går vidare med Statskontorets förslag om en framtida organisation för upphandlingsfrågorna men att man ännu inte har kommit så långt.

Så som tidigare pratade minister Attefall om vikten av att höja upphandlingsfunktionens status i såväl kommunal- som statlig verksamhet.

– Ge det en central roll på alla nivåer. Idag är det inte ovanligt att upphandling sköts av en tjänsteman längre ner i hierarkin.

Upphandlingen bör vara en ledningsfråga. Han påtalade också att upphandlarens kompetens är avgörande för goda affärer.

Attefall fick skämtsamt frågan om man kan uppmuntra de offentliga upphandlarna med bonusar.
– Nej det tror jag inte på, jag tror på den goda tjänstemannen som vill främja den goda verksamheten.
Han avslutade med att tacka alla upphandlare i publiken för arbetet med att göra goda affärer och använda skattemedel på bästa möjliga sätt.

Upphandlingsdagarna har i år rekordmånga anmälda, med 580 deltagare. Mer om programmet hittar du här www.upphandlingsdagarna.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *