SFV renoverar i Jerusalem

Statens fastighetsverk har renoverat och byggt till den svenske generalkonsulns residens i Jerusalem. Den K-märkta byggnaden är en av de äldsta i området Greek Colony i den västra, israeliska delen av Jerusalem.

– Renoveringen och tillbyggnaden av residenset har på ett väldigt fint sätt kombinerat behovet av större ytor utan att förlora den charm som det här gamla historiska stenhuset besitter. Det har blivit modernt och ljust utan att förlora känslan av ett gammalt arabiskt hus. Med de nya möbler vi fått från UD har huset blivit precis det vi ville; ett ställe för möten och samtal. Alla som kommit som gäster har blivit mycket imponerade. Jag tycker själv att det nu är ett av de finaste residensen i Jersualem, säger Axel Wernhoff, generalkonsul i Jerusalem.

Tillbyggnaden har utformats och anpassats så att den på bästa sätt ska smälta in i den kulturhistoriskt värdefulla miljön.

En viktig anledning till ombyggnaden är att residensets representationsutrymmen varit för trånga. Därför har Statens fastighetsverk nu byggt in den tidigare terrassen så att den kan användas som matsal. Fasadmaterialet utgörs till största delen av glas och taket har fått en böjd form som leder tankarna till tält och marknadsstånd.

– Tillbyggnaden är ritad av den svenska arkitektfirman Hidemark & Stintzing. Arbetet har utförts av lokala entreprenörer under ledning av en lokal arkitekt. Detta förenklar processen eftersom de kan både byggnaden och israelisk byggnads- och kulturminneslagstiftning, säger Berit Nilsson, fastighetschef Utrikes vid Statens fastighetsverk.

Modern teknik och lokal kunskap
I samband med utbyggnaden har gården stensatts av skickliga hantverkare som arbetar med traditionella material och metoder. Delar av en gammal stenläggning som sparats har lagts som en ”matta” framför entrén och som ett kontrasterande band kring planteringarna. Invändigt har residensets kök och våtutrymmen renoverats medan tekniska installationer setts över. På gästtoaletten vid huvudentrén har en av väggarna klätts med lokalt handmålade kakelplattor med ett mönster inspirerat av mosaiker från en äldre byggnad i Betlehem.

– Byggprojektet i Jerusalem är ett bra exempel på hur Statens fastighetsverk använder modern teknik och formgivning samt lokal kunskap och kompetens, säger Berit Nilsson.

Den nya matsalen. Foto: Torbjörn Nilsson, SFV
Sveriges residens i Jerusalem
Mycket talar för att residenset på Yonatan 13 är ett av de äldsta husen i Greek Colony, byggt på 1880-talet när området grundades. Svenska staten köpte huset 1991 när Sverige öppnade generalkonsulatet i Jerusalem och sedan dess har generalkonsuln haft sitt residens här.

Huset är byggt av lokal sten och hade ursprungligen två våningar, en tredje våning byggdes till i slutet av 1900-talet. Envåningshuset i trädgården och tillbyggnaden på husets framsida, uppförd 2011, är liksom övriga nutida tillägg infogade med största hänsyn till den ursprungliga miljön.

Källa: Statens Fastighetsverk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *