Självuppoffring räddar inte klimatet

Klimatmålen nås inte med självuppoffring, stagnation och global despoti. För framgång krävs energiformer som är så överlägsna de fossila till pris och tillgänglighet att kol, olja och naturgas stannar i marken.
Det hävdar EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M). I ett debattinlägg i Dagens Industri (2019-04-16) menar han att det finns två lärdomar från de senaste 30 årens utveckling. ”Den första är att det inte är Sveriges utsläpp i sig som är avgörande – de förblir marginella i det globala perspektivet – utan vad Sverige inför världen kan visa att vi kan uppnå.”
Växande ekonomi, minskade utsläpp
Hökmark hävdar att Sverige genom att visa att man kan förena minskade utsläpp med en växande ekonomi ger exempel som inte kan förhandlas bort.
– Vi förändrar inte världen genom offermentalitet utan genom ekonomiskt tillväxt, teknisk och industriell utveckling och demokratiskt stöd. Annars kommer inte de stora utsläppsländerna att följa efter, menar EU-parlamentarikern.
Investeringar och handel
Den andra lärdomen är enligt debattören att den utveckling vi behöver för att kunna ersätta fossil teknologi med nya teknologier och infrastruktur kräver investeringar, tillväxt och handel.
– Om vi inte tillåter länder som i dag är fattiga att bli rikare kommer de inte att ha råd att med investeringar och högre kostnader för att ersätta kol, olja och naturgas, påpekar han.
”Gör det rationella!”
Och avslutningsvis:
– Vi kommer aldrig att nå dit om vi tror att det är självuppoffring och stagnation, obekväma sanningar eller global despoti som löser klimatfrågan. I stället måste vi göra det rationella genom att bejaka bekväma sanningar och insatser som ger stora resultat.
Läs hela artikeln via länken:
https://www.di.se/debatt/en-obekvam-sanning-loser-inte-klimathotet/
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *