Skärpt säkerhet mot cyberberattacker

Kampen mot cyberattacker intensifieras. Sverige är bra på att utveckla konsumentapplikationer men inte lika bra på IT-säkerhet. Kanske blir det ändring på det nu.
Inslaget beskrev Stockholm som en av de bästa städerna i världen på så kallade startups. Det är företag som till skillnad från vanliga nystartade bolag går direkt ut på den internationella marknaden för att växa supersnabbt. Klarna, Spotify och Skype är tre exempel på svenska startups som vuxit rekordsnabbt och nu är stora internationella företag.
En av idéerna som framkom i SR-inslaget är att erbjuda företag ett test av den egna säkerheten genom en kontrollerad hackerattack. Detta för att avslöja bristerna innan illvilliga hackers gör intrång.
Ett av de företag som satsar på IT-säkerhet är Tieto, som nyligen lanserat en startup-verksamhet inom just detta område. Syftet är att hjälpa kunder att hantera den allt mer komplicerade säkerhetsmiljön. Först tänker man vända sig till finans- och försäkringsbranscherna.
Ökad digitalisering och ett mångfacetterat IT-landskap skapar sårbarhet för företag och organisationer. Samtidigt ökar cyberattackerna i antal och i storlek. För att möjliggöra för företag och organisationer att säkra sina IT-miljöer lanserar Tieto en intern startup-verksamhet kallad Security Services. Den kommer att arbeta enligt en outsourcingmodell och hjälpa organisationer att synliggöra och skydda digitala tillgångar. Startupen kommer att fungera som ett entreprenörsföretag inom företaget och bestå av hundratalet medarbetare fördelade på Tietos kontor.
Markus Melin, tidigare säkerhetsexpert på F-Secure, ska leda det hela. – Säkerhet är både en utmaning och en möjliggörare för nya digitala affärer. Med vår tjänst Tieto Security Wall kommer vi att erbjuda våra kunder realtidstjänster som skapar transparens och information för bättre förståelse av vilken skyddsnivå som krävs. Det gör att våra kunder ständigt kommer att kunna övervaka sin digitala säkerhet, säger Markus Melin.
Bild: Ansvarig för Tietos startup Security Services, Markus Melin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *