SKL möter ungas intresse för välfärdsjobb

Filmer med kändisar som testar jobben i välfärden, ett yrkestest som lockar tiotusentals användare och en Facebooksida som följs av allt fler. Det ska locka unga till välfärdens yrken.

Sveriges Viktigaste Jobb är en satsning från SKL – Sveriges Kommuner och Landsting – som syftar till att öka intresset för och kunskapen om jobben i välfärdssektorn. I år är det främst ungdomar som ska nås av budskapet att det är här framtidens jobb finns.

– Även om vi vet att många unga vill jobba i välfärdssektorn, behöver vi locka fler att söka sig till de yrken som kommuner och landsting erbjuder, säger Håkan Sörman, vd på SKL.

För att nå ungdomarna med detta budskap satsas nu särskilt på sociala medier.

Yrkestestet populärt
Ett viktigt led i det arbetet är de filmer som från och med den 14 maj börjar spridas på nätet. Fem unga kändisar testar under en arbetsdag ett av Sveriges Viktigaste Jobb. Bloggande mångsysslaren Daniel Paris, skådespelerskan Ellen Bergström, Minecraft-stjärnan Marcus Nyman, rallyföraren Jennie-Lee Hermansson och Youtube-profilen Simon Lussetti, provar alla på varsitt välfärdsyrke.

– De gör en jättebra insats och deras proffsiga närvaro i sociala medier gör att budskapet sprids både snabbt och brett. Det var också tanken när vi valde just dessa personer, säger Charlotta Janson Josephsson, projektledare för Sveriges Viktigaste Jobb.

Yrkestestet, där du kan testa vilket välfärdsjobb som passar just dig, sprids redan för fullt i sociala medier. På bara några veckor har fler 25 000 personer gjort testet. Tanken är att på ett roligt sätt visa upp både yrken och framtida möjligheter i välfärden.

Sveriges Viktigaste Jobb pågår fram till 2015. SKL samarbetar med landets alla kommuner, landsting och regioner i satsningen. Bakgrunden till initiativet är att välfärden behöver rekrytera cirka 420 000 nya medarbetare fram till 2019.
Källa: SKL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *