Slöseri med skattemedel

– Vi har en skyldighet mot skattebetalarna. Det här är slöseri med skattemedel. Det säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) med anledning av privata aktörers lönsamma affärer på asylmarknaden.
Civilministern utlovar nu åtgärder. Svenska Dagbladet Näringsliv har under hösten granskat de aktörer som efter upphandling tilldelas kontrakt med Migrationsverket för asyl- och flyktingboenden. Intäkter på 60 000 kronor i månaden för en lägenhet till en flykting, med viss vård eller 84 000 kronor för en plats i familjehem, är siffror som nämns (SvD Näringsliv 19 dec 2015).
I en intervju säger civilministern att granskningen av den lönsamma asylmarknaden blottat ett systemfel i svenskt flyktingmottagande.
Han erkänner att regeringen inte ”har koll” vilken effektiviseringspotential som finns i upphandlade tjänster generellt. Det är inte acceptabelt, slår han fast. Regeringen har inte gjort vad man kan för att hålla kostnaderna nere, medan privata bolag plockar åt sig av kakan.
Regeringen vidtar nu åtgärder på kort och lång sikt för att hantera situationen, enligt ministern. OFFENTLIGA AFFÄRER återkommer i frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *