Smart elnät i Uppland utökas

I Uppland drivs sedan 2014 ett smart elnät där villor hjälper elnätet vid ansträngda förhållanden. Nu utökas projektet med ytterligare styrning i form av energilager, elbilsladdning och solceller.
Det rapporterar branschkanalen.se som menar att denna typ av lösningar är ”en förutsättning för att vi ska kunna ha mer förnybar el i näten och ett måste för att vi ska ha en stabil energiförsörjning i framtiden.”
Till våren 2018 kommer det att installeras energilager med batterier i kombination med befintliga solcellsanläggningar. Man lägger även till elbilsladdning i projektet som fått namnet ”Växlande effektreglering” eller VäxEl och är en uppföljare till ett pågående projekt (KlokEl).

Start vid årsskiftet
I projektet deltar förutom Upplands Energi tre uppstartsföretag som vart och ett är ledande inom sina nischmarknader men som aldrig har samarbetat inom samma elnät. Projektet startar vid årsskiftet med finansiering från Energimyndigheten.
Det aktuella elnätet ligger norr om Uppsala och här märker man av att nätkunder börjar skaffa både hybrid- och elbilar. Beteendeförändringar och mer av förnybar el i nätet ställer högre krav. Allt fler funktioner kan inkluderas om man uppgraderar fastigheter till smarta elnät, vilket gynnar både fastighetsägare och energibolag.
– Vi har länge arbetat med att förse Uppsala taxi med laddning men nu vill fler kunder uppgradera med elbilsladdning och solceller. Genom att testa och utveckla den här typen av lösningar ökar vi förutsättningarna för ett framtida stabilt och förnybart elnät, säger Joacim Eronen, VD på Upplands Energi till branschkanalen.se.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.