Smarta inköp för Agenda 2030

En nyutkommen bok ger handfasta tips om hur var och en av oss kan agera hållbart och bidra till att lämna ett positivt avtryck på vår planet. Författaren heter Parul Sharma, hon är jurist och har varit rådgivare i både EU-kommissionen och på Amnesty International.

Pauline Göthberg, nationell samordnare för regionernas arbete med socialt ansvarstagande i offentlig upphandling medverkar i boken.

– Äntligen är den här! Jag känner mig hedrad över att få bidra på ett litet hörn med insikter om hur offentliga inköp kan leda till att uppnå Agenda 2030, utbrister hon på LinkedIn. OFFENTLIGA AFFÄRER fick en intervju med henne via mejlen.


Pauline Göthberg framför brasan med nyutkommen bok.

Hur känns det att få medverka i den nya boken Din Agenda 2030. Så bidrar du till en hållbar planet?
– Jag är mycket stolt över att få bidra på ett hörn i denna viktiga bok som med fakta, intressanta frågeställningar och inspiration, men också uppmaning till handling,  ger råd om hur vi alla kan agera för en hållbar utveckling.

– Ett av citaten i boken lyder ”Världen kommer inte förstöras av onda aktörer, utan av dem som står vid sidan av och tittar på” (Albert Einstein) och vi har alla ett ansvar att agera för att vända den här skutan.

Vilket är det enskilt viktigaste tipset, tycker du?
– Alla mål och tips är lika viktiga men om jag ska välja ett som ligger mig varmt om hjärtat så är det hur offentlig upphandling kan säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion är nödvändigt för att minska negativ påverkan på människor och miljö.

– Mål 12.7 handlar om att främja hållbara upphandlingsmetoder och med tanke på att offentlig sektor upphandlar varor och tjänster till närmare 800 miljarder kronor per år ska vi givetvis använda den gemensamma köpkraften till att säkerställa att de produkter och tjänster vi upphandlar är framställa på ett schysst sätt.

Berätta mer om Parul Sharma!
– Parul är människorättsjuristen, hållbarhetsexperten, folkbildaren och den som outtröttligt jobbar för de allra mest utsatta; indiska flickebarn, uigurer i Kina, ensamkommande, barn och kvinnor i Afghanistan eller som nu senast i flyktinglägren på den grekiska ön Lesbos. Hon är dessutom en mycket god vän och väldigt rolig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *