Soctanter på nätet vann Guldlänken

Juryns motivering löd: Med enkla och billiga hjälpmedel ger lösningen betydande effekter, inte minst när det gäller att fånga sociala problem i tidiga skeden.

Soctanter på nätet är en socialrådgivningsfunktion dit medborgare kan vända sig med frågor och funderingar som berör socialtjänstens arbete.

Priset Guldlänken delades ut under konferensen Offentliga Rummet i Trollhättan. Prisutdelare var departmentsråd Henrik Hansson, från Näringsdepartementet.

– Det finns en fantastisk innovationskraft i offentlig sektor, sa Henrik Hansson.

Soctanter på nätet var en av fyra slutliga finalister i tävlingen, där priset är ett spridningsstöd på 100 000 kronor. Något som kommer väl till pass enligt mottagarna.

– Det är fantastisk kul, nu kan vi fortsätta att marknadsföra den här tjänsten. Flera andra kommuner har visat intresse, sa Therese Rikardsson i en kommentar till Offentliga Affärer.

Soctanter på nätet började som ett projekt i Södra innerstaden 2007. Den ursprungliga målgruppen var ungdomar mellan 18 och 22 år med missbruksproblem. Många hörde av sig med andra typer av problem och det gjorde att forumet utvecklades för att rikta sig till en bredare målgrupp.

Idag drivs forumet som en offentlig tjänst för hela Malmö stad. Två soctanter arbetar med forumet, Therese Richardsson och Rebecka Ingloff. Båda är socionomer, anställda som socialsekreterare i Södra Innerstaden och arbetar, utöver Soctanter på nätet, som socialrådgivare. De svarar på frågor i forumet och ger information om vart man kan vända sig och hur man kan ta sig vidare. När de får komplicerade frågor tar de hjälp av kollegor från den enhet som har mest kunskap inom området.

Soctanter på nätet finns nu som applikation för smarta telefoner. Det är den första appen i sitt slag i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *