”Spara miljard på mindre el i skolan!”

Energifrågan behöver tas på större allvar vid upphandlingar. Det anser Parmaco, uthyrare av dynamiska byggnader till kommunerna. Till exempel skulle en miljard kronor kunna sparas om landets skolor minskade sin elanvändning med 30 procent.
– Vi märker ofta att kommuner vid upphandlingar går efter lägsta pris och därmed inte tar hänsyn till dyra driftkostnader, säger Mirza Kahvic, fastighetsdesigner på Parmaco.
– Anbudet med lägst pris vinner oftast, men det betyder inte att just det anbudet blir billigast för kommunen om man ser till livstidskostnaden. Det tycker vi är väldigt tråkigt. Dessa pengar kan ju användas till mycket annat som är bra, bland annat fler lärare, slår han fast. 
Kan minska med 30 procent
Enligt en undersökning från Energimyndigheten och Boverket kan en genomsnittlig skola minska elanvändningen med cirka 30 procent. Totalt blir det 1 TWh per år om man räknar ihop alla skolor i hela landet. Det innebär en besparing på en miljard kronor, eller 2 000 lärartjänster, per år.
Nyligen presenterade Parmaco sju smarta tips på hur kommunerna kan minska sina energikostnader. Det handlar om värmesystem, byggnadens form, solvärme, byggnadens klimatskal, belysning och lokalutnyttjande. Även på området storkök finns mycket att hämta hem.
Har ni fått input från kommuner som är kunder till er med uppmaning att sammanställa denna typ av tips eller är det helt och håller företagets initiativ?
– Det är Parmacos eget initiativ. Vi håller oss uppdaterade om sådant som skrivs i olika rapporter och har märkt att kommuner fortfarande inte följer dessa tips, som finns omnämnda i olika rapporter, helt och hållet. Därför brukar vi uppmärksamma kommunerna på råden då de är väldigt bra och enkla att följa – och det uppskattas, menar Mirza Kahvic.
Nytt sätt att se
Arkitekten Vicky Laflamme, design- och kontorschef på Parmaco, säger:
– Vi är mycket mer än en moduluthyrare, vi skapar ett nytt sätt att se på hur man kan skapa skolor och förskolor på ett hållbart sätt utifrån befolkningsutveckling, tekniska framsteg, nya undervisningstrender samt dagens ekonomiska läge, uppger hon för OFFENTLIGA AFFÄRER.
Vicky Laflamme.
Hon pekar på att under åren förändras lokalbehoven, och då kan antalet moduler minska eller öka – om man har planerat för en sådan strategi från början.
– Vi levererar inte ”lådor” och ”baracker”, vi levererar riktiga skolor och ett nytt sätt att tänka kring strategisk lokalutveckling och planering.
I nr 2 av OFFENTLIGA AFFÄRER kan du läsa hela intervjun med Mizra Kahvic samt om hur Parmaco jobbar med strategisk lokalutveckling.
Fakta
Byggnader står för över 50 procent av Sveriges totala energianvändning. 2018 var den totala användningen av el i Sverige 141 TWh, varav sektorn bostäder och service använde 73 TWh el. Skolor utgör 21 procent av landets totala byggnadsarea för lokaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *