Svag ökning av antalet företagsamma

Under 2013 blev ungefär 12 000 fler människor aktivt engagerade i företag, en ökning med 1,4 procent. Kvinnors företagsamhet fortsätter att öka snabbare än mäns.

De senaste tio åren har företagsamheten ökat i snitt med 2,1 procent årligen. Som företagsam räknas människor som har F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Kvinnors företagsamhet ökar snabbare än mäns. Under 2013 engagerade sig 5 600 fler kvinnor i företagande, vilket innebar en tillväxttakt på 2,2 procent.

– Det är en stabil trend, även om tillväxten för kvinnors företagsamhet var svagare i fjol än snittet för de tio senaste åren på 3,3 procent, konstaterar Carolina Brånby, ansvarig för lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv.

Stockholms län har högst antal företagsamma kvinnor i förhållande till befolkningen. Den snabbaste ökningen skedde i Jämtlands län.

Att de företagsamma blir fler beror främst på att färre slutar vara företagsamma.

– Det är naturligtvis positivt. Men vi behöver också fler människor som börjar vara företagsamma. Det är bara genom ökad företagsamhet som Sverige kan fortsätta stå starkt i den globala konkurrensen, säger Carolina Brånby.

Fakta om hur företagsamheten utvecklats på riks- och länsnivå finns här

Källa: Svenskt Näringsliv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *