Svensk vindkraft ökar med 60 procent

Aldrig förr har det investerats så mycket i vindkraft som under 2017. Produktionen av vindkraft förväntas öka med runt 60 procent på fyra år.
Dessutom kan Sverige nå riksdagens mål om ytterligare 18 TWh ny förnybart redan 2021, rapporterar Ekot och Ny Teknik och hänvisar till Svensk Vindenergis senaste statistik och prognos över vindkraftsutbyggnaden.
Förra året godkändes satsningar på vindkraft för 20 miljarder kronor, rapporterade Sveriges Radios Ekot nyligen. Just nu finns planer på nästan 700 fler vindkraftverk. Dessa ska summeras till de 3.500 befintliga, enligt siffror från Svensk Vindenergi.
– Vi har aldrig sett så mycket investeringsbeslut som vi ser i dag, säger vd Charlotte Unger Larson, VD svensk Vindenergi, till Ekot.

Utländskt kapital
Enligt Svensk Vindenergi kommer en stor del av kapitalet från utländska pensionsfonder och bolag, vilket är en förändring. Hela 40 procent utländska investerare står bakom den vindkraft som redan är i produktion, medan 95 procent utländska investerare ligger bakom de investeringsbeslut som är aktuella i dag.
Rapporten från Svensk Vindenergi nås via länken:
http://svenskvindenergi.org/wp-content/uploads/2018/02/Statistics-and-forecast-Svensk-Vindenergi-20180216.pdf

0 thoughts on “Svensk vindkraft ökar med 60 procent

  1. Bortsett från de systemtekniska problemen med vindkraft kan man fundera något över att utländska riskkapitalbolag och pensionfonder ges ett så stort ägande. Intrycket är onekligen att dessa aktörer går in på en genomsubventionerad marknad och ”tankar av” vad man kan under de femton åren elcertifikaten gäller för en anläggning. Sedan då?
    Detta är en farligt naiv inställning till välfärdssamhällets fundament.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.