Trafiklab vann Guldlänken

Grattis till Samtrafiken, SL och Viktoriainstitutet som står bakom tjänsten för öppen trafikdata. IT-minister Anna-Karin Hatt delade ut priset under konferensen Offentliga Rummet.

Trafiklab är ett omfattande samverkansprojekt som inkluderar merparten av aktörerna inom svensk kollektivtrafik. Syftet är att öka det kollektiva resandet, bland annat genom att möjliggöra utvecklandet av bättre resetjänster. Trafiklab arbetar med att skapa enkel tillgång till trafikdata via öppna APIer. Redan nu finns mängder av väldigt olika sorteras tjänster som utvecklats av en mängd olika aktörer där man använder de datakällor som Trafiklab öppnat upp.’

Under konferensen Offentliga Rummet i Uppsala utsågs 30 maj Trafiklab till vinnare av Guldlänken 2012. Priset, som bland annat omfattar ett spridningsstöd värt 100 000:- delades ut av IT- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Juryns motivering till vinnaren var:

”För att ha tagit rollen som förebild och visat hur en viktig samhällssektor kan använda öppen innovation och öppen data för förnyelse och för att skapa ny energi i verksamhetsutvecklingen, utses Trafiklab till vinnare av Guldlänken 2012!” (Mer information längre ned.)

Övriga tre finalister i Guldlänken 2012 var:

Mina fordon − mobil app (applikation) för fordonstjänster

Transportstyrelsen

Transportstyrelsen tar årligen emot miljontals anmälningar om ändringar av fordonsuppgifter i vägtrafikregistret. Man lanserar nu en mobil app för att förenkla hanteringen av detta. Förslaget innehåller en mycket intelligent analys av användarnas situation, den innehåller en mycket innovativ lösning av identifikationsfrågorna och dem minskar osäkerhet och risker i samband med många transaktioner. Potentialen för mycket snabba effekter när det gäller förenklad informationshantering är också mycket stor.

Stockholms miljöbarometer

Miljöförvaltningen i Stockholm

Stockholms stad har, i samverkan med företaget Miljöbarometern Sverige AB, arbetat med miljöinformationsfrågor under ett antal år. Nu har Stockholms stad också kompletterat med att öppna upp aktuella datakällor och de har redan funnit användning hos miljökonsulter, forskare och andra. Grundtjänsten sprider sig till andra kommuner och även andra länder. Man har också initierat samverkan mellan deltagande kommuner för att gemensamt driva vidareutvecklingen när det gäller insamling, presentation, analys och spridning av viktiga miljödata.

www.1177.se – Ingången till hela Sveriges vård

Inera AB tillsammans med alla Sveriges landsting och regioner

1177 är ett mycket omfattande samverkansprojekt inom svensk sjukvård. Syftet är att skapa en gemensam ingång till hela Sveriges vård. Själva 1177.se innehåller omfattande information om olika sjukdomar och besvär, om hur hälso- och sjukvården fungerar, en funktion där besökarna kan ställa frågor och få kvalificerade svar, samt en del möjligheter att jämföra olika aktörer inom vårdområdet. Det finns också början på en integration mot Mina vårdkontakter med individuella funktioner för alla medborgare.

Tävlingen Guldlänken arrangeras av Vinnova, E-delegationen samt Sveriges Kommuner och Landsting i samverkan med konferensen Offentliga Rummet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *