Upphandling av pass görs inte om

Under en upphandling av svenska pass värd mer än 700 miljoner kronor hade Polisens representanter mycket nära samröre med bolaget som vann affären. Detta räckte dock inte för att förvaltningsrätten skulle besluta att upphandlingen skulle göras om.
Det rapporterar Upphandling24. Det var Dagens Nyheter (2017-08-10) som ursprungligen skrev om upphandlingen sedan tidningen tagit del av e-postkonversationer mellan de två poliserna och bolagets representanter.
– Det är inte är förenligt med IMM:s Näringslivskod att lämna förmåner, till exempel bjuda på middagar till personer som beslutar om offentlig upphandling, sa Natali Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor (IMM), till OFFENTLIGA AFFÄRER, då vi rapporterade om detta den 10 augusti 2017.

Begärde överprövning
Ett av de företag som lämnade anbud i passupphandlingen valde att begära överprövning hos förvaltningsrätten, som nu avkunnat sin dom. Domen innebär att polisen inte behöver göra om passupphandlingen. Rätten menar, enligt DN, att de två polisernas agerande inte inneburit att den vinnande leverantören gynnats i upphandlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.