Upprörs över höga chefslöner

De börsnoterade vårdbolagens vd:ar får betydligt högre löner jämfört med chefskollegor i offentlig sektor, visar en genomgång av DI. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) rasar mot löneskillnaderna och menar att det i slutänden handlar om skattebetalarnas pengar.
”Vi driver företag, det är något helt annat”, säger till DI Attendos ordförande Ulf Lundahl vars förra vd Henrik Borelius leder vårdlöneligan med 6,3 miljoner kronor. Det är dubbelt så mycket som Stockholms läns landstingsdirektör.

Vd-löner varierar
Vad en vd tjänar varierar mellan olika branscher i näringslivet, enligt Ekonomifakta. Medianlönen ligger på 76 000 kronor i månaden och högst är den bland vd:ar i industrin. Att lönerna som redovisas av Ekonomifakta ligger lägre än många av de siffror som cirkulerar i media beror på att många undersökningar enbart fokuserar på de vd:ar som tjänar allra mest. Ser man lite bredare finner man att lönenivåerna är helt annorlunda i näringslivet totalt sett, enligt Ekonomifakta.

SCB har kartlagt
Statistiska Centralbyrån (SCB) har också kartlagt löneskillnader mellan privat och offentlig sektor (Löneskillnader mellan offentlig och privat sektor, Clara Ferdman och Sofia Nilsson).
De yrkesgrupper där det är störst skillnad i lön mellan offentlig och privat sektor är företagsekonomer, marknadsförare och personaltjänstemän, dataspecialister, datatekniker och dataoperatörer samt jurister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.