Utred friskolorna nu

– Vi kan inte acceptera att våra skattepengar går rätt ner i fickorna på oseriösa aktörer. Pengarna ska först och främst garantera elevernas rätt till bästa möjliga utbildning, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Utbildningsminister Jan Björklund har föreslagit att man ska ställa större krav på fristående skolor men Lärarförbundet tycker att arbetet tar för lång tid.

– Jan Björklunds utspel innebär inget nytt innan vi ser att utredningen kommer igång. Varje dag kan vi nu läsa om elever som drabbas av oseriösa aktörer på friskolemarknaden – därför är det bråttom, konstaterar Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Hon pekar också på att lagen om meddelarfrihet bör ändras för att även inkludera lärare och skolledare i fristående skolor.

– Att personal i fristående skolor inte kan larma om missförhållanden utan att riskera sin anställning leder till att elever inte får den utbildning de har rätt till.

Lösningen, menar Lärarförbundet, kan vara att tvinga friskoleföretag att återinvestera sina vinster i skolan och i lärares löner. Kan en fristående skola inte upprätthålla hög kvalitet ska ägarna inte kunna ta ut stora vinster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *