Vallentuna utan kommundirektör

När kommundirektören i Vallentuna sade upp sig beslutade den politiska majoriteten att inte leta någon ersättare. Istället ska förvaltningscheferna rapportera direkt till sina respektive nämndordföranden, skriver tidningen Vision.

Dessutom inrättas en stab för kommunledningskontoret med en kanslichef i toppen som inordnas under kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Tanken är att vi ska ha en närmare kontakt  mellan förvaltningschefer och nämndordförande. Det är klart att det blir en större politisk input på flera områden, och syftet är också att stärka politikermakten, säger Örjan Lind, kommunstyrelsens ordförande, till tidningen.

Beslutet har skapat stor oro bland de anställda.

– Att ta bort kommundirektören innebär en jättestor fara för ledarskapet. Cheferna blir knutna till sina politiker som kan straffa och belöna. Risken är väldigt stor att det blir rädda chefer, som i sin tur sprider den rädslan vidare, säger personalchef Ola Brandell.

Ett fackligt upprop, undertecknat av tio fackförbund, varnar för kompetensflykt och en kultur med chefer som kommer att anpassa sig till vad politikerna för dagen tycker.

Vallentuna kommunchef slutar sin tjänst först till sommaren, då hennes nya tjänst som kommunchef i Kungsbacka startar.

Källa: Vision

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *