Viktiga beslut om kollektivavtal

Riksdagens arbetsmarknadsutskott har beslutat att Sverige ska anta ILO-konvention 94, som innebär att offentliga myndigheters upphandlingar ska innehålla villkor som garanterar löner och arbetstid.

I förra veckan beslutade riksdagens arbetsmarknadsutskott dessutom att tillsätta en snabbutredning kring den så kallade Lex Laval lagstiftningen, som har begränsat möjligheten för utstationerad arbetskraft i Sverige att hävda rättigheter i enlighet med svenska kollektivavtal.

– Det är givetvis positivt att människor och företag numera kan röra sig över nationsgränserna. Men den fria rörligheten får aldrig användas för social dumpning. Det måste återigen bli tillåtet att svenska kollektivavtal kan tillämpas på allt arbete i Sverige. Utredningens viktigaste uppdrag är att föreslå åtgärder för att garantera att alla som arbetar i Sverige omfattas av samma villkor – oavsett ursprungsland, säger Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Att Sverige ratificerar ILO-94 innebär att man vid offentlig upphandling kan ställa sociala krav på sina leverantörer av varor och tjänster. Samtliga nordiska länder samt flertalet EU-länder har redan infört konventionen.

– LO har under lång tid drivit kravet att Sverige ska anta ILO 94 om villkoren vid offentlig upphandling. Skattemedel ska inte användas på ett sådant sätt att de bidrar till lönedumpning och osund konkurrens, säger Wanja Lundby-Wedin i ett pressmeddelande från LO.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *