Vinnaren utsedd i Green IT Award 2014

Fujitsu Sweden AB vann Västerås stads tävling Green IT Award 2014 med sin tjänst EcoCalc, som kan användas inom flera olika områden och branscher för att visualisera vinster för såväl ekonomi som miljö.
– Vi är väldigt glada och stolta över att ha vunnit priset Green IT Award 2014. Det betyder att vi har fått förståelse och gehör för vårt verktyg EcoCalc som ur ett övergripande perspektiv beskriver vilken nytta det kan ha för en verksamhet att investera i olika typer av IKT-lösningar (informations- och kommunikationsteknik), säger Staffan Fredlund, verksamhetskonsult inom lean och hållbarhet på Fujitsu Sweden.
Juryns motivering är bland annat att det ”är en enkel är en enkel och tydlig produkt med indikatorer som skapar holistisk förståelse”.
– Fujitsu Sweden AB är en värdig vinnare med sin produkt EcoCalc. Vi ser det som en stor fördel att den kan användas inom flera olika områden och branscher för att skapa vinster för både miljö och ekonomi, säger Mikael Lagergren, IT-direktör Västerås stad.
EcoCalc är en digital kalkyleringsprodukt som ingår i Fujitsus affärskonsulting inom området Hållbar Digitalisering. Fujitsu hjälper kunden att samla in data om nuläge och ett önskat framtida scenario. Uppgifterna registreras i en utvecklad applikation och sedan presenteras utfallet på ett ögonblick.
På ett pedagogiskt och visuellt sätt beskriver EcoCalc affärsnyttan i såväl ekonomiska termer som utifrån miljömässiga aspekter. Genom att samla in basfakta om nuläget och förväntat läge så räknas ett resultat fram som är direkt kopplat till koldioxidutsläpp. Beräkningarna bygger på metoder för att beräkna klimatpåverkan framtagna av International Telecommunication Union (ITU).
– Det som är nytt är att vi tittar på IKT-lösningar i ett större sammanhang till exempel utifrån minskade transporter, kontors- och arkivytor. Vi vill skapa en förståelse för att IKT-lösningar kan skapa fler nyttoeffekter än de rent ekonomiska, säger Staffan Fredlund.
Om tävlingen Green IT Award
Tävlingen Green IT Award arrangeras av Västerås stad och är vårt bidrag till ett öppet samhällsklimat. Med tävlingen vill vi uppmärksamma produkter, tjänster eller idéer som handlar om att minska miljöbelastningen med hjälp av IT. Tävlingen har varit öppen för alla – privatpersoner, skolor, föreningar, företag, offentliga organisationer.  Green IT Award 2014 delades ut den 12 november i samband med konferensen Smart Summit, som hölls 12–13 november på Aros Congress Center i Västerås. Detta är andra gången vi genomför tävlingen. Första gången var 2012.
För mer information:
Anna Kelly, anna.kelly@se.pwc.com, 0709–29 39 22
Mikael Lagergren, mikael.lagergren@vasteras.se, 021–39 11 13
Staffan Fredlund, staffan.fredlund@se.fujitsu.com, 0707–93 85 15
I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *