”Uteslut Ryssland ur Säkerhetsrådet”

De länder som fortfarande håller moralens fana högt måste sluta upp bakom kravet på att Ryssland måste uteslutas ur säkerhetsrådet. Det hävdar Stefan Hedlund, senior professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet.

Stefan Hedlund.
Foto: LinkedIn.

Han hyllar Finlands president Alexander Stubb som han menar ”äntligen tagit bladet från munnen och sagt det som länge behövt sägas. Förenta nationernas säkerhetsråd behöver reformeras, så att stora stater inte längre har vetorätt, och Ryssland måste uteslutas.” Detta framför Stefan Hedlund på debattplats i Expressen den 3 oktober 2024.

OFFENTLIGA AFFÄRER tog reda på närmare vad Republikens President sa i sitt tal inför FN:s generalförsamling nyligen. Alexander Stubb lade fram tre sätt att reformera FN:  

  • se till att alla de stora världsdelarna är representerade i FN:s säkerhetsråd:
  • avskaffa vetorätten och
  • dra in rösträtten för ett land i säkerhetsrådet som bryter mot FN-stadgan.

Professor Stefan Hedlund kommenterar:

– För de länder som fortfarande håller moralens fana högt, och som fortfarande anser att ett svidande militärt nederlag för Ryssland är enda vägen att säkerställa fred i Europa, finns nu en mycket angelägen utmaning, nämligen att sluta upp bakom kravet på att Ryssland måste uteslutas ur säkerhetsrådet, innan FN faller helt i Rysslands händer. 

”Konfrontera ondskan”

Professorn avslutar:

– Den internationella rättsordningen står och faller med att moralen lyckas konfrontera ondskan.

Alexander Stubb. Arkivbild.

Finska Yle refererade den 25 september 2024 president Stubbs tal i FN:s generalförsamling. Bland annat hävdade Stubb att de största utmaningarna i världen – klimatförändringar, teknik, hållbar utveckling och konflikter – är just de som vi måste arbeta med tillsammans.

– Vi behöver FN mer än någonsin, menar den finske presidenten som även  presenterade sin trepunktsplan för hur FN borde moderniseras.

Bättre representation

För det första måste alla de stora världsdelarna alltid vara representerade i FN:s säkerhetsråd, menar Alexander Stubb. Han finner det oacceptabelt att Latinamerika och Afrika inte har någon permanent representation i säkerhetsrådet, och att Kina ensamt företräder Asien.

– Vi föreslår därför att antalet permanenta medlemmar ökas med fem – i praktiken med två från Asien, två från Afrika och en från Latinamerika sa Alexander Stubb till företrädarna för världens länder som var samlade i FN-skrapan.

Ingen bör ha vetorätt

För det andra menar Stubb att ingen enskild stat bör ha vetorätt. Han har full förståelse för att vetot var nödvändigt efter andra världskriget, men i dagens värld har det alltför ofta satt säkerhetsrådet ur spel och stoppat beslutsfattandet.

För det tredje menar Finlands president att om en permanent eller vald medlem av säkerhetsrådet bryter mot FN-stadgan, bör dess rösträtt tills vidare dras in. Beslutet bör i sista hand fattas i generalförsamlingen.

– Det får inte finnas utrymme för dubbelmoral i FN, förklarade Alexander Stubb.