Fler kommuner amorterar på pensionsskulden

Försäkringsbolaget Skandia tycker sig se en trend i att kommuner i allt större utsträckning amorterar på sina pensionsskulder. Men fortfarande krävs åtgärder för att desarmera den tickande bomb som pensionsskulden utgör, menar man.

När Skandias affärsenhet för offentlig sektor summerar resultatet för 2012 syns det tydliga tecken på att allt fler kommuner har börjat amortera på sina pensionsskulder.

Sveriges kommuners samlade pensionsskulder uppgår idag till över 240 miljarder kronor, eller drygt 25 000 kronor per invånare.

– Det är jätteroligt att vi börjar få gehör för att kommunerna behöver ta tag i sin enorma pensionsskuld för att inte riskera att behöva dra ner på välfärden för framtida invånare. Det krävs mycket mer för att desarmera den tickande bomben, men det börjar äntligen röra på sig, säger Greger Gustafson, försäljningschef offentlig affär, Skandia.

Åmål amorterar aktivt
En av de kommuner som aktivt amorterar på sin pensionsskuld till anställda och före detta anställda är Åmåls kommun. De har gjort ett antal avsättningar under de senaste åren och fortsatte med det under 2012.

– Vi tycker att det är viktigt att arbeta systematiskt med vår pensionsskuld. Den är bara en av flera utmaningar vi har, men den kommer inte att bli lättare att hantera genom att skjuta den på framtiden, säger Patrik Eurenius, ekonomichef Åmåls kommun.

Skandia har under 2012 ökat sin försäljning till offentlig sektor. Totalt administrerar företaget pensioner för cirka 90 000 kommunanställda och verkställer cirka 30 000 pensionsutbetalningar varje månad.

Källa: Skandia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *