Mariestad först ut att gå från ord till handling

255 av landets 290 kommuner, med 96 procent av Sveriges befolkning, uppger att det saknas bostäder. Bostadsbristen drabbar enskilda, är kostsamt för kommunerna och hämmar Sveriges tillväxt.

SKI har i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) genomfört en upphandling för att kunna erbjuda kommuner bra, billiga bostäder. Först ut med att teckna sig för leverans var Mariestads kommun.

Hjältevadshus/Hultsfredshus kommer nu att leverera ett tvåvåningshus med nio lägenheter till Mariestad. Detta blir inflyttningsklart i slutet av året.

– Greppet som SKL och SKI gjort är det bästa man gjort någonsin. Att ta fram hus på ramavtal är utomordentligt bra. Vi se gärna att SKL Kommentus fortsätter på samma sätt med förskolor och skolor på ramavtal, säger Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande, Mariestad.

– Vi tittar nu vidare på fler av de olika hustyper som SKIs ramavtal omfattar. Närmast kan de högre, sexvångshusen bli aktuella för avrop. Mycket bra typ av bostäder, med rätta priser och flexibilitet precis som vi vill ha. Det här kommer att lösa många kommuners bostadsproblem, säger Johan Abrahamsson.