”Nato-processen har inte havererat”

Den enda säkerhetspolitik som har havererat det senaste året är den illusion som under decennier gav Sverige en så falsk säkerhet att den bröt samman så fort den testades mot krigets verklighet.

Så uttrycker sig Gunnar Hökmark, ordförande i tankesmedjan Frivärld och tidigare ledamot av Europaparlamentet, i ett inlägg om den svenska Nato-processen och relationen till Turkiet.

Gunnar Hökmark.

Han tycker det är förunderligt hur lätt utspel i den turkiska valrörelsen omvandlats i ett svenskt inrikespolitiskt spel: 

– Varje gång president Erdogan höjt tonen har den svenska medielogiken studsat ut i tangenternas riktning och förklarat Nato-processen för havererad, hindrad, stoppad eller misslyckad i stället för att sätta den i det längre sammanhang den hör hemma i, menar Hökmark. 

I ett debattinlägg i Expressen (2023-03-03) skriver han:

Jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien är en tragedi som i sin en omfattning är svår att ta in både vad gäller antalet döda och det mänskligt lidande. Det finns ett allvar i detta som för både Turkiet och Sverige sätter perspektiv på Nato-förhandlingarna. Behovet av stöd och säkerhet är ömsesidigt och sakligt grundat.

Läs hela debattinlägget här.