”Upphandlingar är som paddling på många sätt”

Att anpassa sig efter förutsättningarna och samtidigt hela tiden driva på framåt mot målet är vägen till framgång enligt upphandlingskonsulten Rickard Andersson. Den filosofin använder han både på arbetet och ute på vattnet när han paddlar kajak.

Rickard Andersson är specialist på upphandlingar inom bygg och anläggning. För att bli ännu bättre på sitt jobb använder han kajaken.
– Jag kommer på lösningar till projektens utmaningar när jag är på vattnet, säger Rickard, att vara i kontakt med elementen får mig att se saker klarare.

Naturen – en källa till avslappning

Rickard är ofta ute i skog och mark på fritiden.
– Jag tycker det är viktigt att kunna koppla bort arbetet ibland och få andra intryck till hjärnan, säger han.

Kajakintresset väcktes för 15 år sedan när han gick med i kanotföreningen hemma i Tullinge utanför Stockholm.

– Jag håller även på en del med orientering och långfärdsskridskor och jag har alltid gillat att röra mig ute i naturen, så kajak blev ett naturligt komplement till mina andra intressen, säger Rickard.

Oftast paddlar han på egen hand men genom kanotföreningen händer det också att de är ett gäng som ger sig ut tillsammans. Favoritmiljön är Sankt Anna skärgård där omgivningarna är både vackra och vilsamma.

Det är just naturen och närheten till vatten som Rickard tycker är det bästa med att paddla kajak.
– Paddling är både rofyllt och ger träning på samma gång, säger han.

Utmanande upphandlingsuppdrag

Ett av Rickards mest utmanande uppdrag inom upphandling var när han ansvarade för SKL Kommentu s Inköpscentrals ramavtal för Bostadshus.
– Det var en upphandling inom ett område med stort behov och av enormt allmänintresse. Utmaningen var att det upphandlades i fel konjunkturläge, berättar han.

Trots detta gick upphandlingen bra och Rickard tycker det är kul att valet föll på konkurrenspräglad dialog.

Vanliga fel inom upphandling

Rickard erfar att ett av de vanligaste felen som görs inom upphandling är att inte prioritera upphandlingarna.
– Allt för ofta lägger man lika mycket tid på små och oviktiga upphandlingar som på strategiska och stora upphandlingar, förklarar han, försök istället att gör en prioritering och fördela resurserna mer effektivt mellan upphandlingarna.

Om man har svårt att prioritera eller behöver någon som kan kvalitetssäkra upphandlingsdokumenten kan man med fördel höra av sig till Rickard eller någon av hans kollegor tycker hn.

– Ta också hjälp när du saknar resurser eller vill ha stöd i de strategiskt viktiga upphandlingarna. Hjälpen vi erbjuder kan vara att agera bollplank, utföra delar av upphandlingen eller göra hela upphandlingen från förstudie till avtalsuppstart avslutar Rickard.