Allra-män dömda för mutbrott

Fyra tidigare chefer för fondförvaltaren Allra dömdes på torsdagen (22 juli 2021) i Svea Hovrätt för bland annat mutbrott och trolöshetsbrott, till mellan fyra och sex års fängelse.

Hovrätten har dessutom beslutat om skadestånd och näringsförbud. Enligt åklagaren är vissa genomförda aktieköp att betrakta som mutbrott. Åklagaren menar också att pensionsfonderna skadats ekonomiskt och att sättet på vilket det skett innebär trolöshetsbrott.

”Vi har gjort rätt”
I en intervju med TV4 berättar Allra-grundaren om sina känslor inför att sitta i fängelse.
– Det är fruktansvärt och omtumlande. I min värld finns inget att ångra. Vi har gjort allting rätt. Det är ett chockerande beslut, inte väntat. Vi kommer att överklaga domen, säger han.

Den 1 oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, däribland Allras vd. Åtalet rörde grovt mutbrott, grovt bestickningsbrott, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till sådan brottslighet, grovt penninghäleri samt grovt bokföringsbrott.

Friades i tingsrätt
Huvudförhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt mellan oktober och december 2019. Samtliga fyra som misstänktes för brott friades i tingsrätten. Domen överklagades till Svea hovrätt som nu dömer samtliga åtalade.

Svenska Dagbladets Joel Dahlberg summerar: ”SvD:s avslöjande av Allrahärvan har fått historiska konsekvenser. Det svenska PPM-systemet har ritats om och skyddet för spararna har ökat. Men hovrättsdomen innebär troligtvis inte slutpunkten för Allrahärvan.”

Kommentatorn menar att Pensionsmyndighetens tillsyn av fondbolagen tidigare var obefintlig och att både Allra och Falcon ”under många år kunde arbeta ostört”.

Pensionsspararna vinnare
Joel Dahlbergs slutsats: Idag har Pensionsmyndigheten byggt upp en egen kontroll med helt andra resurser och antalet fonder på PPM:s fondtorg har minskat drastiskt. Vinnarna på den förändringen är pensionsspararna. Torsdagens dom är ytterligare ett kvitto på att den förändringen var både viktig och nödvändig.

Otillbörlig fördel
Transparency International (TI) definierar korruption som ”abuse of entrusted power for personal gain”. Transparency International Sveriges (TI Sveriges) översättning av TI:s definition lyder ”korruption är att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning”. Det är en bred definition som sträcker sig längre än givande och tagande av muta och innefattar även det man i vardagligt tal benämner som ”vänskapskorruption”, slår TI Sverige fast.

Källor: Svenska Dagbladet, TT, GöteborgsPosten, TV4, Sveriges Radio Ekot, TI Sverige.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *