Avtal med Tullverket om IT-stöd

Tieto ska hjälpa Tullverket att förnya sin IT i samband med omfattande förändringar av verksamheten.
Det meddelar företaget i ett pressmeddelande. Tullverket ska under de närmaste åren bland annat införa elektronisk tullhantering genom ett projekt som drivs av EU. Målet är att all information mellan företag och tull ska överföras elektroniskt för att ge enklare och snabbare tullhantering till lägre kostnad. EU har som mål att lagstiftning och IT-system ska vara på plats fullt ut till år 2020.
Ramavtalet för systemutveckling och infrastruktur vänder sig till flera konsultföretag och värderas till omkring 100 miljoner kronor. Avtalet löper på fyra år med möjlighet till ett års förlängning.
– Vi är stolta över att få vara med i utvecklingen av framtidens tullväsende, säger Mats Brandt, chef för offentlig sektor på Tieto Sverige, i ett pressmeddelande.
Bolaget betraktar uppdraget som strategiskt viktigt och ett kvitto på lokalkompetens. Avtalet ger tillgång till företagets portfölj av konsulttjänster vilka kan bistå Tullverket i att förnya sitt IT-stöd. Tieto har varit leverantör av IT-stöd åt Tullverket i över 20 år på det tidigare tulldatasystemet TDS. Dessutom har man arbetat med den finska tullen i 15 år. Det svenska Tullverket är beläget i Luleå där Tieto finns med cirka 120 anställda och över tusen IT-konsulter i närområdet.
Tullverket kontrollerar flöden av varor in och ut ur Sverige. Fokus ligger på att förenkla den legala handeln och förhindra den illegala. Detta är tänkt att ske genom smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Tullen är en statlig myndighet med 2 100 anställda, främst vid gränsorter med större resande- och godsflöden, i huvudsak i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *