Bankskatt hotar konkurrenskraften

Regeringen underminerar Sveriges konkurrenskraft med den nya bankskatten. Det hävdar Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker (M).
”Stoppa den extra bankskatten, välkomna Nordea och andra banker att utveckla sin verksamhet i Sverige och utveckla Stockholm till en nordisk-baltisk finansplats”, skriver han på debattplats i Dagens Industri (DI 2017-05-12) .
Moderatpolitkern finner det obegripligt att finansminister Magdalena Andersson vill driva igenom en straffskatt som får Nordens största bank, Nordea, att överväga en flytt av huvudkontoret från Stockholm.

Stockholm marknadsplats
Det naturliga vore i stället att den svenska regeringen arbetade för att stärka den finansiella marknadsplats som Stockholm är. Inte minst som unionen i och med Brexit mister London som världsomspännande marknadscentrum.
Hökmark skriver: ”Våra stora banker, ledande försäkringsbolag, riskkapitalindustri och bland annat den snabba utvecklingen av fintech-bolag gör Sverige till en ledande finansiell ekonomi med positioner som det finns all anledning att försvara.”
I stället, anser EU-parlamentarikern, underminerar regeringen den svenska finansmarknadens konkurrenskraft med en bankskatt (utöver stabilitetsavgifter som banker redan betalar). Benämningen ”resolutionsavgift” är bara ett sätt att mörka, menar han, och har inget med finansiell stabilitet eller bankers verksamhet att göra utan går rakt in i statsfinanserna. Det är därför Nordea överväger att lämna Sverige.
Läs hela artikeln via länken: http://www.di.se/opinion/gunnar-hokmark-ofattbart-att-regeringen-valkomnar-nordeas-flytt/
Bilden: EU-parlamentariker Gunnar Hökmark (M). Foto: Emilia Oije.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *