Bättre hantering av hjälpmedel spar miljoner

– Många kommuner skulle spara mångmiljonbelopp på att styra upp hanteringen av hjälpmedel. En process som möjliggör ökad återanvändning och att hjälpmedel finns tillgängliga när de behövs, är både hållbar och förbättrar människors livskvalitet, säger Jenny Karlén, produktmarknadschef för Visma Sesam.

Visma Sesam hjälper redan regioner att uppnå kostnadseffektivitet i ruljansen av rullstolar, kryckor och andra hjälpmedel. En ny paketering anpassad efter kommunala behov, ger förutsättning att öka kontrollen, spara skattepengar och förbättra servicen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ansvaret och hanteringen av hjälpmedel skiljer sig åt från kommun till kommun. En del saknar fortfarande bra digitala stöd som ger överblick och kontroll på att rullstolar och andra hjälpmedel används optimalt och inte tappas bort.

Sparar samhällskostnader
Det finns många sätt att visa på värdet av att ha koll på lagret och ruljansen av brukade hjälpmedel. Om till exempel en lyftsele saknas har det en negativ inverkan på livskvaliteten, men det kan också försena hemgången från sjukhuset. Då till en kostnad för skattebetalarna.

Många hjälpmedel kan också återanvändas efter att ha rekonditionerats till en låg kostnad. Om kommunen däremot tvingas köpa nytt är snittpriset för dyrare hjälpmedel – som en elscooter, lyft eller cykel – 19 600 kronor.

Paketering för kommuner
Visma Sesam heter den marknadsledande lösningen för att optimera hanteringen av hjälpmedel och säkra en kostnadseffektiv och trygg vård. Systemet har utvecklats i nära samarbete med regionerna, men har potential att effektivisera all hjälpmedelshantering. Därför lanserar Visma nu en ny paketering som bara består av de delar en kommun har störst nytta av.

– Visma Sesam för kommuner ger möjlighet att styra verksamheten och optimera hela kedjan, utan att betala för mer än man behöver. I slutändan handlar det om ökad trygghet och bättre kvalitet. Snabbare och enklare handläggning ger också mer tid till brukaren, avslutar Jenny Karlén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *