”Begynnande global matkris”

Samtidigt som vi står med ena benet mitt i en klimatkris, är vi på väg in i en begynnande global matkris. Kostnaderna för att producera mat har fullständigt exploderat den senaste tiden.

Det framhåller Palle Borgström, lantbrukare i Kilanda och förbundsordförande i LRF.

Palle Borgström, LRF. Foto: Twitter.

Lantbrukarnas Riksförbund visar i en aktuell beräkning att kostnaderna för lantbrukare de senaste månaderna ökat med ofattbara 4,1 miljarder kronor på årsbasis. Lantbrukarna vädjar nu till politikerna att ge kåren förutsättningar att fortsätta investera i fossilfria lösningar.

Mat i världsklass
– Ge oss förutsättningar att fortsätta att producera hållbar mat i absolut världsklass. Men det är bråttom att agera för krisen är här och nu, menar Palle Borgström.

Ska ett av världens mest hållbara lantbruk klara dessa tuffa tider krävs det att regeringen arbetar fram ett krispaket för det svenska lantbruket, precis som det gjordes för andra yrkesgrupper under pandemin, framhåller han vidare.

Krav i sex punkter
I en debattartikel i Aftonbladet pekar Palle Borgström på de krav i sex punkter som LRF lämnat över till regeringen:

  • Tillfälligt riktat stöd till lantbruket: Utformas som 2018 års stöd vid extremtorkan.
  • Biopremie för biodrivmedel: Ett stöd när rena biodrivmedel används i lantbruket.
  • Riktat stöd för investeringar i svenska biodrivmedelsanläggningar: Riktat investeringsstöd eller utvidgade gröna statliga kreditgarantier.
  • Jordbruksavdrag: Gör en grön skatteväxling där ett nytt skatteavdrag ersätter dagens skattenedsättning på diesel.
  • Återbetalning av dieselskatten: En kortsiktig förstärkning av det befintliga återbetalningssystemet för jord- och skogsbrukare.
  • Styrmedelsanalys: Regeringen bör göra en skyndsam konsekvensanalys av de befintliga styrmedel som påverkar lantbrukarnas lönsamhet negativt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *