Billigare och miljö­vänligare utskrifts­tjänster

Sundsvalls kommun effektiviserar IT-tjänst för utskrifter och kopiering – upphandlad tjänst ska ge bättre ekonomi och ökad miljöhänsyn.

Sundsvalls kommun är nu klar med upphandlingen av utskriftstjänster som rör bland annat skrivare och kopiatorer. Utskriftshanteringen kostar 10,5 miljoner kr per år och tillsammans med den nya leverantören Koneo-Konica Minolta ska kommunen utveckla tjänsten för bättre ekonomi och ökad miljöhänsyn. Två miljoner i lägre omkostnader och 130 ton lägre koldioxidutsläpp per år är målet.

– Genom att samordna hela området och lägga ut fler delar på en extern leverantör är vår målsättning att nå större effektivitet och miljöhänsyn, säger Niklas Olsson som är projektledare på kommunens IT-service. Den totala kartläggning vi gjort inför upphandlingen ger oss också bra förutsättningar. Vi lägger även stor vikt vid att de kommunanställda ska tycka att de får en bra tjänst, utvecklingen får absolut inte ske på bekostnad av detta.

Målet med förändringen är att fram till avtalets slut sänka kostnaderna från ca 10,5 miljoner kr per år till 8,5 miljoner kr per år. För miljöområdet ska koldioxidutsläppen minska från ca 400 ton per år till max 270 ton per år. Leverantören kommer att ha en aktiv roll för att nå målen och förutom att leverera skrivare och kopiatorer kommer de även att ha ett stort ansvar för omkringliggande service. Går det bra ska även leverantören få ta del av vinsten i form av en nivåreglerad bonus.

– Det finns stora fördelar med att införa ”print” som tjänst i en verksamhet med stora utskriftsvolymer. De flesta organisationer och företag kan enligt vår erfarenhet sänka utskriftskostnaderna med 25-30 procent, säger Leif Öjestedt, platschef, Koneo Sundsvall. Att Sundsvalls kommun nu tar ett ambitiöst helhetsgrepp vad gäller utskriftshanteringen är mycket positivt. Vi är stolta och glada över att Koneo valts som leverantör och det förtroende som detta innebär. Vi ser fram emot att i ett nära samarbete med Sundsvalls kommun bygga upp de processer som krävs och säkerställa att projektet blir framgångsrikt.

Källa: Sundsvall kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *