LO-bas redo för strid

Karensavdraget måste permanent avskaffas, Las-utredningen måste stoppas. De borgerligas retorik mot skyddsombuden är nedrig. Januariavtalet innehåller punkter som går tvärtemot LO:s hållning och som drabbar LO-förbundens medlemmar hårt.

Det är några av de ståndpunkter som LO-basen Susanna Gideonsson uttrycker i en debattartikel i DN den 20 maj 2020. Den 15 juni 2020 valdes hon till förbundsordförande för Landsorganisationen, LO.

Då, innan hon var formellt vald, skrev hon:
– Som valberedningens förslag till ny LO-ordförande har jag identifierat ett antal utmaningar som LO och Sverige står inför. Här är mina tankar kring prioriterade områden för LO kommande kongressperiod.

Tre huvudområden
Tre områden berörs i hennes debattartikel. Arbetsmarknaden, ekonomin och jämlikheten.

Enligt Susanna Gideonsson måste LO-facken och socialdemokratin ”vara beredda att möta de internationella jättar som vill etablera sig i Sverige, vissa med direkt antifacklig hållning. När dessa etablerar sig i Sverige är det helt avgörande att hela LO-familjen gemensamt står upp för den svenska kollektivavtalsmodellen. Vi är redo för strid”, slår Handelsordföranden fast.

Tillbaka till 30-talet
Avslutningsvis:
– LO kommer aldrig acceptera att en socialdemokratisk regering, eller någon annan regering för den delen, slaktar anställningstryggheten. Lasutredningen måste stoppas. De delar av den vi sett pekar mot en återgång till villkor som rådde på svensk arbetsmarknad på 1930-talet. Mössan i hand, tack och hej.

Pressbild från LO: Handels ordförande Susanna Gideonsson. Foto: Pernilla Tofte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.