Bredbandsutbyggnad hindras

Kommuner sätter käppar i hjulet för bredbandsutbyggnaden genom att neka tillstånd och att låta bli att upphandla i konkurrens. Det hävdar de största bredbandsleverantörernas VD:ar.
Det är Patrik Hofbauer, vd Telenor Sverige AB, Hélène Barnekow, vd Telia Sverige AB, och Anders Nilsson, vd Com Hem, som skriver på debattplats i Dagens Samhälle.
Som representanter för de aktörer som satsar mest på bredbandsutbyggnaden i Sverige, både fast och mobilt, menar de att det största hotet mot att målen nås är kommuner som agerar utifrån snävt egenintresse istället för att fokusera på att digitaliseringen ska nå så många som möjligt.
De skriver: ”Vi, och flera företag med oss, ser hur många kommuner sätter käppar i hjulet för snabb och effektiv utbyggnad genom att sinka eller neka grävtillstånd, motverka samordnad fiberdragning och låta bli att upphandla i konkurrens. Detta måste få ett stopp.”

Välkomnar PTS-uppdrag
De välkomnar regeringens uppdrag till PTS att se över de olika aktörernas roller på bredbandsmarknaden och förutsätter att detta innebär bättre villkor för aktörer att investera i bredband och konkurrens på lika villkor mellan privata och offentliga aktörer. Bara så kommer regeringens mål att kunna nås och Sverige kan ta sig tillbaka till en tätposition i den digitaliserade världen, hävdar debattörerna.
”Det offentliga behöver helt enkelt fokusera på att skapa så goda förutsättningar för konkurrens och kommersiell utbyggnad som möjligt”, menar VD:arna till sist.
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.